Składniki odżywcze
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
wypożyczone
(1)
Placówka
Czytelnia i DZR - wypożyczalnia (ul. Akademicka 10)
(1)
Filia nr 1 (ul. Bojanowskiego 18)
(5)
Autor
Burczycka-Woźniak Marzena (1949- )
(4)
Woźniak Tadeusz (1946- )
(4)
Bartoszek-Pączkowska Agnieszka
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Dąbrowska Anna
(1)
Holford Patrick
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(4)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(4)
1989-2000
(4)
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Odbiorca
Dietetycy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Kobieta
(3066)
Rodzina
(1774)
Polska
(1734)
Przyjaźń
(1715)
Miłość
(1673)
Składniki odżywcze
(-)
Tajemnica
(1658)
Śledztwo i dochodzenie
(1602)
Relacje międzyludzkie
(1568)
Literatura polska
(1152)
Opowiadanie polskie
(1124)
Zabójstwo
(1091)
II wojna światowa (1939-1945)
(1080)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1046)
Powieść młodzieżowa obyczajowa
(870)
Poezja polska
(853)
Powieść młodzieżowa polska
(849)
Pamiętniki polskie
(832)
Poezja dziecięca polska
(832)
Dzieci
(796)
Zwierzęta
(775)
Życie codzienne
(774)
Literatura dziecięca polska
(747)
Literatura młodzieżowa polska
(705)
Trudne sytuacje życiowe
(694)
Małżeństwo
(687)
Uczucia
(669)
Rodzeństwo
(657)
Powieść młodzieżowa przygodowa
(632)
Relacja romantyczna
(609)
Sekrety rodzinne
(603)
Podróże
(596)
Wybory życiowe
(574)
Dziewczęta
(567)
Nastolatki
(561)
Wydawnictwa popularne
(542)
Dramat polski
(528)
Magia
(528)
Policjanci
(507)
Publicystyka polska
(507)
Arystokracja
(505)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(496)
Żydzi
(485)
Pisarze polscy
(481)
Osoby zaginione
(467)
Władcy
(467)
Biografie
(448)
Materiały pomocnicze dla szkół
(429)
Ludzie a zwierzęta
(425)
Wojsko
(417)
Spisek
(415)
Literatura
(412)
Matki i córki
(405)
Opowiadanie obyczajowe polskie
(405)
Polityka
(394)
Uczniowie
(384)
Powieść historyczna polska
(380)
Mężczyzna
(379)
Powieść francuska
(377)
Literatura młodzieżowa angielska
(375)
Chłopcy
(365)
Powieść rosyjska
(364)
Antologie
(362)
Poszukiwania zaginionych
(358)
Podręczniki akademickie
(352)
Historia
(350)
Kultura
(343)
Uprowadzenie
(343)
Psy
(342)
Polacy za granicą
(338)
Śmierć
(330)
Język polski
(325)
Zabawa
(322)
Powieść obyczajowa francuska
(320)
Wakacje
(319)
Boże Narodzenie
(318)
Przedsiębiorstwo
(312)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(308)
Przestępczość zorganizowana
(304)
Dziennikarze
(301)
Obyczaje i zwyczaje
(296)
Prywatni detektywi
(293)
Samotność
(289)
Lekarze
(278)
Ojcowie i córki
(277)
Powieść młodzieżowa fantasy
(273)
Filozofia
(270)
Koty
(268)
Zemsta
(268)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(266)
Marzenia
(265)
Powieść dziecięca polska
(265)
Powieść kanadyjska
(259)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(258)
Politycy
(258)
Wsie
(256)
Seryjni zabójcy
(254)
Wojna
(251)
Dziadkowie i wnuki
(249)
Pomaganie
(248)
Sztuka
(243)
Gatunek
Poradnik
(4)
Podręcznik
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(6)
Kulinaria
(4)
Psychologia
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Psychodietetyka / redakcja naukowa dr hab. n. społ. Anna Brytek-Matera. - Wydanie I - 5 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022 - XVIII, [2], 566 stron : ilustracje ; 24 cm.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami Metody leczenia otyłości Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych. Autorami rozdziałów są wybitni specjaliści w swoich dziedzinach. Podręcznik pt. Psychodietetyka dedykowany jest przede wszystkim osobom, które profesjonalnie zajmują się żywieniem człowieka i wszystkimi problemami związanymi z żywieniem w zdrowiu i chorobie. (…) Dla tej grupy osób przygotowano rozdziały, które są znakomitym przypomnieniem wiedzy nabytej w trakcie studiów. (…) Bez wątpienia podręcznik ten jest cenną pozycją, która umożliwi skuteczne prowadzenie dietoterapii, tym samym wspomoże wszystkich, którzy zajmują się problemami żywieniowymi w ich przeciwdziałaniu, a także zmniejszeniu częstości ich występowania. Z recenzji prof. dr hab. n. med. Hanny Krauss, Monografia, którą trzymam w ręku porusza wiele ważnych kwestii, jest pełna wskazówek, rad, sprawdzonej wiedzy, odwołuje się do wytycznych, zastanawia nad tym co robić, jak wybierać, co jeszcze zbadać? Porusza się wśród skomplikowanej materii emocji, decyzji, argumentów. Namawiam Państwa do tego, żeby ją studiować, sam będę wracał do wielu zawartych w niej treści, bo jest praktyczna, otwarta, inspirująca. To ważna pozycja w mojej medycznej bibliotece. Z recenzji prof. dr hab. n. med. Artura Mamcarza. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia i DZR - wypożyczalnia (ul. Akademicka 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 podr. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gdybyśmy zwrócili uwagę na to, co jemy i jak jemy, to w naszych warunkach, tych teraźniejszych, nawet najgorszych i ekonomicznie i psychicznie, moglibyśmy 120 lat żyć, bo na tyle mamy zakodowane w Europie nasze siły żywotne. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 (ul. Bojanowskiego 18)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ojca Grande przepisy na zdrowe życie. Cz. 2 / Marzena i Tadeusz Woźniakowie. - Wydanie III poprawione. - Gdańsk : Polskapresse. Oddział Prasa Bałtycka, 2011. - 135 stron : ilustracje ; 17 cm.
Przez miliony lat człowiek tak dobierał pożywienie, by było w nim wszystko, co jest potrzebne do wzrostu organizmu i jego odnawiania. Dobierać musimy w pożywieniu te składniki, z których sami jesteśmy zbudowani. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 (ul. Bojanowskiego 18)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ojciec Grande cytuje często stare powiedzenia: "Co kto zjada, takie zdrowie posiada". W naszej kuchni powinny się znaleźć "wszystkie leki z apteki natury", czyli produkty, które po ugotowaniu i spożyciu zmieniają się w regeneracyjny budulec dla organizmu. Nic wyszukanego, nic drogiego. Najprostsze życiodajne potrawy, które jadali nasi dziadowie i pradziadowie, zachowując zdrowie, siły i dobrą pamięć do późnych lat. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 (ul. Bojanowskiego 18)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najnowsza część cyklu książkowego, którego trzy pierwsze tomy już kupiło ponad 1,5 miliona czytelników. Książka jest kompletnym zbiorem porad żywieniowo-zdrowotnych, przepisów kulinarnych oraz życiowych wskazówek zakonnika ojca Jana Grande. Zawiera też jego niepublikowane dotąd wypowiedzi, nowe zdjęcia oraz komentarz naukowy dr hab inż. Agnieszki Bartoszek z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności, profesora Politechniki Gdańskiej. [opis z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 (ul. Bojanowskiego 18)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra" stwierdził Carl Linus Pauling, fizyk i chemik, dwukrotny laureat Nagrody Nobla. Co i jak jemy, ma bezpośredni wpływ na zdrowie. To również odporność na choroby zakaźne, ochrona przed powszechnymi obecnie chorobami nowotworowymi i układu krążenia, a w konsekwencji spowolnienie procesu starzenia. Z praktyki lekarskiej autora wynika, że chorobom można znakomicie zapobiegać wykorzystując leczniczą moc pokarmów. Dzięki dokładnej znajomości własnego organizmu i składników odżywczych posiłków, możemy znaleźć swój sposób na zdrowie.
Patrick Holford jest jednym ze światowych autorytetów w dziedzinie odżywiania. W 1984 r. założył w Wielkiej Brytanii Institute for Optimum Nutrition (Instytut Optymalnego Żywienia), organizację dobroczynną prowadzącą badania żywności i upowszechniającą wiedzę na temat prawidłowego odżywiania. [opis z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 (ul. Bojanowskiego 18)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej