Edukacja żywieniowa
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Czytelnia i DZR - wypożyczalnia (ul. Akademicka 10)
(1)
Filia nr 1 (ul. Bojanowskiego 18)
(2)
Autor
Brytek-Matera Anna
(1)
Dąbrowska Anna
(1)
Holford Patrick
(1)
Koper Zygmunt
(1)
Roik Jacek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
Dietetycy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Kobieta
(3072)
Rodzina
(1777)
Polska
(1734)
Przyjaźń
(1719)
Miłość
(1674)
Edukacja żywieniowa
(-)
Tajemnica
(1659)
Śledztwo i dochodzenie
(1602)
Relacje międzyludzkie
(1572)
Literatura polska
(1152)
Opowiadanie polskie
(1124)
Zabójstwo
(1091)
II wojna światowa (1939-1945)
(1081)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1046)
Powieść młodzieżowa obyczajowa
(870)
Poezja polska
(853)
Powieść młodzieżowa polska
(849)
Pamiętniki polskie
(832)
Poezja dziecięca polska
(832)
Dzieci
(798)
Zwierzęta
(776)
Życie codzienne
(776)
Literatura dziecięca polska
(747)
Literatura młodzieżowa polska
(705)
Trudne sytuacje życiowe
(696)
Małżeństwo
(688)
Uczucia
(670)
Rodzeństwo
(657)
Powieść młodzieżowa przygodowa
(632)
Relacja romantyczna
(610)
Sekrety rodzinne
(605)
Podróże
(599)
Wybory życiowe
(576)
Dziewczęta
(567)
Nastolatki
(562)
Wydawnictwa popularne
(542)
Dramat polski
(528)
Magia
(528)
Policjanci
(507)
Publicystyka polska
(507)
Arystokracja
(505)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(496)
Żydzi
(486)
Pisarze polscy
(481)
Osoby zaginione
(467)
Władcy
(467)
Biografie
(448)
Materiały pomocnicze dla szkół
(429)
Ludzie a zwierzęta
(425)
Wojsko
(417)
Spisek
(415)
Literatura
(412)
Matki i córki
(405)
Opowiadanie obyczajowe polskie
(405)
Polityka
(394)
Uczniowie
(384)
Mężczyzna
(380)
Powieść historyczna polska
(380)
Powieść francuska
(377)
Literatura młodzieżowa angielska
(375)
Chłopcy
(365)
Powieść rosyjska
(364)
Antologie
(362)
Poszukiwania zaginionych
(358)
Podręczniki akademickie
(352)
Historia
(351)
Kultura
(343)
Uprowadzenie
(343)
Psy
(342)
Polacy za granicą
(338)
Śmierć
(332)
Język polski
(325)
Zabawa
(322)
Powieść obyczajowa francuska
(320)
Boże Narodzenie
(319)
Wakacje
(319)
Przedsiębiorstwo
(312)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(308)
Przestępczość zorganizowana
(304)
Dziennikarze
(301)
Obyczaje i zwyczaje
(296)
Prywatni detektywi
(293)
Samotność
(290)
Ojcowie i córki
(279)
Lekarze
(278)
Powieść młodzieżowa fantasy
(273)
Filozofia
(270)
Zemsta
(269)
Koty
(268)
Marzenia
(266)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(266)
Powieść dziecięca polska
(265)
Powieść kanadyjska
(259)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(258)
Politycy
(258)
Wsie
(256)
Seryjni zabójcy
(254)
Wojna
(251)
Dziadkowie i wnuki
(249)
Pomaganie
(248)
Sztuka
(244)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Vademecum
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Psychologia
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Psychodietetyka / redakcja naukowa dr hab. n. społ. Anna Brytek-Matera. - Wydanie I - 5 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022 - XVIII, [2], 566 stron : ilustracje ; 24 cm.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami Metody leczenia otyłości Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych. Autorami rozdziałów są wybitni specjaliści w swoich dziedzinach. Podręcznik pt. Psychodietetyka dedykowany jest przede wszystkim osobom, które profesjonalnie zajmują się żywieniem człowieka i wszystkimi problemami związanymi z żywieniem w zdrowiu i chorobie. (…) Dla tej grupy osób przygotowano rozdziały, które są znakomitym przypomnieniem wiedzy nabytej w trakcie studiów. (…) Bez wątpienia podręcznik ten jest cenną pozycją, która umożliwi skuteczne prowadzenie dietoterapii, tym samym wspomoże wszystkich, którzy zajmują się problemami żywieniowymi w ich przeciwdziałaniu, a także zmniejszeniu częstości ich występowania. Z recenzji prof. dr hab. n. med. Hanny Krauss, Monografia, którą trzymam w ręku porusza wiele ważnych kwestii, jest pełna wskazówek, rad, sprawdzonej wiedzy, odwołuje się do wytycznych, zastanawia nad tym co robić, jak wybierać, co jeszcze zbadać? Porusza się wśród skomplikowanej materii emocji, decyzji, argumentów. Namawiam Państwa do tego, żeby ją studiować, sam będę wracał do wielu zawartych w niej treści, bo jest praktyczna, otwarta, inspirująca. To ważna pozycja w mojej medycznej bibliotece. Z recenzji prof. dr hab. n. med. Artura Mamcarza. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia i DZR - wypożyczalnia (ul. Akademicka 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 podr. (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra" stwierdził Carl Linus Pauling, fizyk i chemik, dwukrotny laureat Nagrody Nobla. Co i jak jemy, ma bezpośredni wpływ na zdrowie. To również odporność na choroby zakaźne, ochrona przed powszechnymi obecnie chorobami nowotworowymi i układu krążenia, a w konsekwencji spowolnienie procesu starzenia. Z praktyki lekarskiej autora wynika, że chorobom można znakomicie zapobiegać wykorzystując leczniczą moc pokarmów. Dzięki dokładnej znajomości własnego organizmu i składników odżywczych posiłków, możemy znaleźć swój sposób na zdrowie.
Patrick Holford jest jednym ze światowych autorytetów w dziedzinie odżywiania. W 1984 r. założył w Wielkiej Brytanii Institute for Optimum Nutrition (Instytut Optymalnego Żywienia), organizację dobroczynną prowadzącą badania żywności i upowszechniającą wiedzę na temat prawidłowego odżywiania. [opis z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 (ul. Bojanowskiego 18)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Vademecum zdrowej żywności / Zygmunt Koper, Jacek Roik. - Warszawa : Wydawnictwo Spar, 1992. - 158, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
Pierwszy w Polsce przewodnik zdrowej żywności dla zwolenników zdrowego stylu życia, zawierający ówczesny asortyment produktów pojawiających się na półkach sklepów "Zdrowej żywności", zielarskich i spożywczych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 (ul. Bojanowskiego 18)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej