82695
Book
In basket
Jak nakarmić dyktatora / Witold Szabłowski. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo WAB, 2019. - 334, [2] strony : fotografie, mapy ; 21 cm.
Co mogą powiedzieć o historii ci, którzy gotowali w jej kluczowych momentach? Co bulgotało w garnkach, kiedy ważyły się losy świata? Co dostrzegli kątem oka kucharze, którzy wtedy pilnowali, by nie przypalił się ryż, nie wykipiało mleko, nie przypalił kotlet albo nie ulała woda z kartofli? Co zjadł Saddam Husajn, gdy już wydał rozkaz, by zagazować dziesiątki tysięcy Kurdów? Nie rozbolał go potem brzuch? A co jadł Pol Pot w czasie, gdy niemal dwa miliony Khmerów umierały z głodu? Co Fidel Castro, kiedy postawił świat na granicy wojny jądrowej? Który z nich lubił ostre smaki, a który mdłe? Który jadł dużo, a który tylko dziobał widelcem talerz? Który wolał krwiste befsztyki, a który dobrze wysmażone? I wreszcie: czy jedzenie wpływało na ich politykę? A może któryś z kucharzy, korzystając z magii, jaka towarzyszy jedzeniu, też odegrał rolę w historii swego kraju? Widelce i noże w dłoniach? Serwetki na kolanach? To dobrze. Zapraszam na posiłek.
Witold Szabłowski przez kilka lat szukał po całym świecie kucharzy Fidela Castro, Pol Pota, Saddama Husajna i innych tyranów. Pytał wszystkich, co jedli ich mocodawcy w najważniejszych momentach swoich rządów. Notował i opowieści, i przepisy. Tak powstała intrygująca opowieść o historii widzianej przez kuchenne drzwi; niezwykły mariaż reportażu z książką kucharską. [nota wydawcy]
Availability:
Filia nr 4 (ul. Cmentarna 1)
There are copies available to loan: sygn. 32 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 333-335.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again